Share Button
Gabather AB

Gabather har nyligen introducerats på Aktietorget.  Surfar man in på bolagets hemsida slås man av hur fattig den är på information. Att man heller inte bemödat sig med att skriva en Svensk version får ju inte besökarna att hoppa upp och slå klackarna i taket direkt. Vid en första anblick kan man befogat ställa sig frågan om inte ett börsnoterat bolag ska ha gjort sin hemläxa lite mer noggrant och sett till att där finns rikligt med information till sina ägare och framtida investerare? Enligt min mening har Kancera en mycket informativ sida där man kan läsa på om allt från de exakta verkningsmekanismerna i projekten till att se en rad olika videos och följa bolagets inplanerade händelser via en kalender. Forskningsbolag som har sådana hemsidor brukar ha väl på fötterna och vara högst potenta att investera i.

Med det sagt måste jag säga att då jag började läsa det investeringsprospekt som Gabether gav ut inför sin NE blev jag mycket positivt överraskad. Bolaget hade precis som en av mina absoluta favoritaktier Kancera satsat på småmolekyler. Gabather har dessutom en patentexpert som VD vilket inte är allt för tokigt i en bransch där just patenten är en huvudtillgång för ett forskningsbolag vid sidan om den expertis som tar fram projekten. I informationsbladet på sidan 8 kan man både läsa att “bolagets patent skyddas av den starkaste formen av patentskydd inom läkemedelsområdet” samt att man redan har godkända patent i två av världens viktigaste marknader, dvs. USA och Kina. “So far so good” som man brukar säga med betoning på “good”. (Läs mer här)

Gabather

En annan mycket positiv överraskning som uppenbarade sig var hur marknadsmässigt potenta områden forskningen inriktade sig mot. Cancer har ju som känt kommit att bli en pandemi bland världens befolkning och därmed har det attraherat en stor mängd forskningsbolag att just nischa sig mot denna sjukdom. Det finns en uppsjö med bolag noterade på de olika Svenska börserna som med diverse inriktningar försöker övertyga investerare om att just deras forskning är så pass potent att de sitter på substanser som kommer att göra deras investerare snuskigt väl avlönade men för den som varit med ett tag vet att bergväggen närmar sig för merparten av dessa bolag och att alla som satsat sina pengar i dessa bolag kommer få det svettigt när ljuset uppenbarar sig. WNTresearch är ett klockrent exempel på ett bolag som jag inte skulle sätta mina pengar i men det är ett case jag tänker beröra här framöver i ett separat blogginlägg.

Gabather anger att man ska inrikta sig mot tre fokusområden:

  1. Antidepressiva och ångestdämpande läkemedel.
  2. Smärtbehandlande läkemedel.
  3. Minnes- och kognitionsförbättrande läkemedel (inkluderande behandling av Alzheimers sjukdom).

Enligt Garbathers prospekt har man valt att rikta sig mot marknader där läkemedelsbolagen brottas med problematiken att man antingen inte lyckats forska fram verksamma läkemedel alternativt att patenten för existerande substanser håller på att gå ut. Professor Mogens Nielsen har sedan över 20 år tillbaks studerat Gaba – receptorns biologisk mekanismer och när ett fruktsamt samarbete med Professor Olov Sterner vid Lunds Universitet ledde fram till att man utvecklat substanser som uppvisat lovande resultat lades grunden för vad vi idag har förmånen att kunna förvärva aktier i, bolaget Gabather.

Så hur kan man uppskatta Gabathers möjligheter att ta sig in på dessa ovanstående marknader som enligt bolaget sammanlagt omsätter hissnande 43 MILJARDER USD. Bolaget ska nu starta upp en sk. “in-vivo preklinisk proof of concept” fas där djurstudier ska leda fram till en läkemedelskandidat efter att en tox-säkerhetsstudie klarlagt kandidatens egenskaper.

Vissa argument såsom att det tar lång tid att nå ett färdigt läkemedel och att detta både är extremt riskfyllt samt kostsamt är lika verklighetsfrånvända som när denna kritik kom mot Kancera. Gabather siktar på att kapitalisera snabbt och bjuda in en partner för att dela risk/reward delen, PRECIS som Kancera gör nu vilket är ett affärsmässigt smart drag. Självklart så är detta en kritisk fas där allt kan hända men man måste konstatera att det finns mycket som ser spännande ut i detta bolaget.

Den vetenskapliga kompetensen är urstark, patenten känns extremt potenta och marknaderna man adresserar är ENORMA. Med tanke på att Gabather idag inte ens har ett börsvärde på 65 miljoner (Kancera har nått 10 GGR denna värdering i preklinik!) så skulle jag påstå att introduktionspriset var mycket blygsamt satt. Att knipa en näve aktier i dagens tillfälliga dipp ser jag som ett ypperligt tillfälle att komma in billigt.

Vi har sett detta fenomen med ett gäng andra bolag, Heliospectra och Optifreeze för att nämna några och det skulle inte förvåna mig om vi inom en snar framtid kommer att se en kurs på mellan 15-20 sek. Når man fram till lovande resultat i de djurstudier som nu snart inleds kan allt hända med kursen därutöver.

En sak är säker, Gabather har en löjligt låg värdering i dagsläget och bolagets raketmotorer kan enkelt ta bolagets ägare på en rymdfärd i världsklass inom kort.

Gabathers hemsida

Till Aktierakters Facebookgrupp!

  1. Vi ser fram emot att få tips om nya potentiella aktieraketer eller svara på eventuella frågor!