Share Button
Hansa Medical AB

Hansa Medical – För någon vecka sedan fick jag av en slump upp ögonen för Hansa Medical efter att jag  hade sett en nyligen inspelad presentation med Emanuel Björne, bolagets fd. VD men som numera är verksam som affärsutvecklingschef. Intrycket var verkligen urstarkt rakt igenom! Jag ska försöka fatta mig kort och redogöra för varför jag ser en så fin uppsida i detta bolag, både på kort sikt men även som en mycket potent portföljaktie man enkelt kan stoppa in för att ha med sig under kommande år.

Till presentation med Hansa Medical AB

Så varför dessa heta känslor kring Hansa Medical  kan man fråga sig?

Hansa Medicals kommande stjärna är en läkemedelskandidat kallad  IdeS (Immunoglobulin G-degrading enzyme of streptococcus pyogenes) som idag har tillryggalagt en mycket framgångsrik FAS2A studie.  Immunoglobulin är en form av antikroppar som vi har naturligt i kroppen för att försvara oss mot infektioner, bakterier mm. Professor Lars Björck och hans forskarlag upptäckte 2001 ett enzym i streptokock bakterien som verkar för att bryta ner immunoglobulinet.

Läkemedelskandidaten är med andra ord ett enzym som mycket effektivt bryter ner en specifik del av immunforsvaret, IgG antikroppar. För en lekman kan det ju låta vansinnigt att man vill bryta ner sitt eget immunförsvar men om man istället känner till att vid olika transplantationer av organ så kan just kroppens egna immunförsvar ställa till med stora problem faller pusslet hux flux på plats!

Nog om teknikaliteter, let’s talk about hard cash!

Enligt Emanuel så finns det idag stora volymer med patienter som är enzymets målgrupp. 40 000 transplantationspatienter årligen, lite drygt 40 000 till med ovanliga monofasiska sjukdomar  och sen ett större mörkertal utöver det. Bolaget räknar med att kunna ta betalt i storleksordningen “10 000-tals dollar” vilket ger en svävande prognos men en bra bit över 1 miljard USD årligen som marknadspotential känns helt klart inte överdrivet.

Här är kommer 10 starka skäl till att investera i Hansa Medical då vi rimligen kommer att se en ordentlig uppvärdering under våren:
 1. Enzymet visade enormt stark effekt redan i FAS1,  efter ett par minuter hade man full IgG klyvande effekt i de 2 högsta dosgrupperna.
 2. 1 skarp transplantation uppkom av en slump i FAS2A även om man skulle vänta tills FAS2B och patienten är frisk idag.
 3. Av 8 patienter som gick på dialys och inte kunde transplantera i FAS2A studien blev SAMTLIGA transplanterbara.
 4. Enzymet har uppvisat en mycket tillfredsställande säkerhetsprofil (då man tar bort en del av immunförsvaret uppstår det givetvis reaktioner men inget oväntat kunde observeras).
 5. Detta enzym är obestridligt vassast inom sitt användningsområde och därmed en kommande stjärna. Konkurrenter brukar ju kunna ställa till det för just marknadspotentialen men här ser det  även mycket ljust ut.
 6. En lite drygt månadslång, nedåtgående trend blev bruten i veckan som gjorde aktien extra köpvärd och nu har vi redan sett  början på en mycket fin uppvärdering.
 7. Med ett börsvärde på under 1.3 miljarder sek finns det en mångdubbel kurspotential. Riktkursen skulle jag sätta till 145 sek idag med tanke på de mycket imponerande resultaten som rimligen eliminerar återstående riskmoment och då ser jag en ytterligare fin uppsida utöver det.
 8. Vid kommande NE får befintliga aktieägare förmånen att förvärva 1 aktie per 4 befintliga för 38 sek/aktie.  “Sista dag för handel inklusive rätt till teckningsrätter” är satt till den 13:e mars, dvs nu på fredag! Med denna påfyllning har man räknat med att nå marknaden utan partner om man nu väljer den vägen vilket känns optimalt. Bolaget anger även att “Nyemissionen är helt säkerställd genom tecknings- och garantiåtaganden”. Super rakt av!
 9. Emanuel har angett att bolaget kan ha en färdigt läkemedel så tidigt som 2017.
 10. Sist men inte minst så för bolaget en dialog med marknaden, Alexion Pharmaceuticals för att nämna en aktör. Rimligen kan precis vad som helst hända när som helst nu kort och gott! Ett bud på hela bolaget känns som en mycket potent tanke i dagsläget.

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att Hansa Medical är en mycket investeringsduglig aktie. Hoppas att ni fått en klar bild av bolaget och en intressant läsning!

Till Aktieraketers Facebookgrupp!

 

 1. Vi ser fram emot att få tips om nya potentiella aktieraketer eller svara på eventuella frågor!