Share Button
OMXS30 – Mina 3 tips för att slå detta aktieindex!

I vår Facebookgrupp “Aktieraketer” kom frågan upp om hur man slår OMXS30 för ett par veckor sedan. Det är ju så klart en  mycket intressant fråga då många har just detta som ett första mål när man beger sig ut på börsen för att tjäna pengar. Under åren som jag handlat har jag slipat på egna strategier som funkat väl och därför kan jag säga utan att gå in på detaljer att jag brukar slå detta index med mycket god marginal. Jag har helt enkelt lyssnat noggrant till duktiga placerare och observerat hur vissa typer av aktier ger en större avkastning än andra över tid, något som legat till grund för detta resultat. Det är viktigt att poängtera att alla som handlar med aktier har olika karaktärer och därmed handelsmönster och därför är inte mina tips något man ska ta som hugget i sten men det kan vara en god hjälp på vägen. Jag har ytterligare minst 3 heta tips som jag tänkte spara till senare i vår.

1: Det finns helt enkelt aktier som enligt statistiken presterar bättre än andra över ett börsår. Tre forskare, Mike Staunton, Paul Marsch och Elroy Dimson vid London Business School har gått igenom statistik från över ett sekel av kursrörelser. Inne på DI.se går det att läsa:

Den över sekellånga statistiken visar att den femtedel av det totala antalet aktier på Londonbörsen, men även andra börser, som har utvecklats bäst året före i snitt har utvecklas 10 procentenheter bättre än den femtedel som gick sämst under fjolåret.

Med ränta på ränta-effekten blir skillnaden i avkastning enorm.

Forskarna har räknat fram att ett satsat pund år 1900 hade varit värt över 2 miljoner pund i dag, jämfört med 20.000 pund om man hade köpt en slumpvis vald aktie på börsen.

Studien visar att det gäller att ha ett långsiktigt perspektiv för att strategin ska lyckas, även om det mänskligt är svårt att ha ett 100-årigt förhållningssätt. I tider av börsfall tenderar nämligen vinnarportföljen att utvecklas något sämre än genomsnittsaktien.”

Läs mer här

Slutsatsen från denna intressanta studie känns enkel att dra. Satsar man långsiktigt och har någorlunda taktkänsla där man kan kliva av vid större börsnedgångar ska man gå på vinnaraktierna från fjolåret när man bygger sin aktieportfölj.

2: Gillar man att handla med certifikat finns det intressant statistik att ta i beaktning. “Tredagarseffekten”, dvs den sista börsdagen varje månad och de två kommande börsdagarna på nästa månad levererar en hel del intressant data. Av all uppgång under 2000-talet fram tills årsskiftet 2013/2014 finner vi att hela 60% har skett under dessa 3 gyllende dagar. Dynamit inforation för en “swingtrader” skulle man kunna säga. Detta använder jag givetvis flitigt när jag handlar med just index -certifikat. Ser man till OMXS30 som i fredags landade på + 0.37 så känns det högst logiskt och självklart hade  jag investerat i en “Bull OMXS30 x15”.

Det finns även annan intressant information att ta del av beträffande bra investeringsperioder på månaden. Inne på SvD går det att läsa:

Analys- och researchbolaget Empirical Edge Trading har tagit reda på om denna månadsskifteseffekt verkligen existerar eller om den är en myt. Räknat från mitten av 1980-talet har avkastningen under perioden den 24:e i månaden (eller nästa börsdag om den 24:e är en helgdag) till den 6:e nästkommande månad (eller nästa börsdag om den 6:e är en helgdag) i snitt varit 1,14 procent samtidigt som andelen vinstgivande perioder är 67 procent.” (Läs mer här)

Och som om denna statistikdel inte var intressat nog så kommer det lika mycket till i nästa, uppföljande blogginlägg!

3: Som jag nämnde tidigare så analyserar jag gärna börsens “tiotaggare” för att hamna rätt i mina placeringar. Något jag har tagit efter från Bertil Lindkvist (läs mer om honom här) är att ligga i små, högpotenta forskningsbolag inom läkemedelssektorn då deras uppvärdering sker bra mycket mer agressivt över tid och inte allt för sällan slår de olika börsindexen med hästlängder.

Jag har tidigare nämnt Kancera som en absolut favoritaktie. Den har gett mig en underbar avkastning än så länge men har en hög volatilitet som jag givetvis utnyttjar för att maximera utdelningen. Cantargia som nu är på väg ut på börsen i Mars med ett bolagsvärde på under 60 miljoner vid introduktion är ett annat forskningsbolag som jag har mycket höga förväntingar på (kommer att skriva ett separat blogginlägg snart)  och Gabather är ett tredje forskningsbolag som jag tror kan komma att överraska stort de kommande åren. Det kräver ju att man har taktkänsla och inte går på allt hausande ute på nätet, har förmåga att kliva in rätt samt undvika topparna som uppstår när bolaget når milstolpar. Man måste helt enkelt lägga ner  tid på att efterforska kring bolaget och kliva in tidigt alt. vid en rejäl dipp för att få en fin, långsiktig “return on investment” på investeringen så att säga.

Något jag ser allt för ofta är att alla sitter och avvaktar likt abborrar i vassen och sen när bolaget släpper PM jagar man efter aktier vilket inte allt för sällan resulterar i att man missar halva uppgången eller i värsta fall blir sittande med ett högt gav men detta beteende rekommenderar jag inte, skala in er istället mellan varven.

Hoppas att dessa 3 enkla råd ska vara till nytta och att ni får en lukrativ aktiehandel framöver!

Till vårt forum på Facebook!

  1. Vi ser fram emot att få tips om nya potentiella aktieraketer eller svara på eventuella frågor!