Share Button

Olja har genom åren byggt ofattbara tillgångar för privilegierade nationer och varit en mycket viktig bricka i den globala ekonomin. Oljerika nationer är inte allt för sällan indragna i blodiga, politiska maktspel och många av dem styrs med järnhand av vad vi kallar en diktator.

I princip alla dessa diktatorer har varit goda vänner med supermakternas företrädare genom tiderna men på senare tid har denna “vänskap” fått ett abrupt slut för vissa av dem. Terrorism har kommit att ersätta deras makt idag i länder såsom Libyen och Irak  efter att vissa delar av världens ledare på kort tid dramatiskt förändrat sin syn på sina tidigare “kamrater” och känt sig manade att “demokratisera” dessa länder utan hänsyn till de konsekvenser dessa krigsspel inneburit för folket i landet.

När oljepriset går ner skapar det stor glädje hos oss konsumenter som många gånger är helt beroende av bilar för att få vardagen att gå ihop. Bensinpriset är därmed något en betydande del av den Svenska befolkningen oroas över med jämna mellanrum. Även på makronivå skapar oljepriset känslosvallningar, både till det bättre men även till det sämre lite beroende på hur energibalansen ser ut i det enskilda landet.

Så vad är det som sätter priset idag på denna dyrbara, trögflytande råvara kallad olja och vilka spelare har ett finger med i spelet? Olja är idag föremål för ett maktspel på hög nivå enligt mig och här är en reflektion jag gjort kring de parametrar som styr oljepriset.

Den ryska björnen har växt sig allt starkare genom åren och den globala maktbalansen förskjuts ständigt mot Asien vilket har lett fram till ett ekonomiskt krig

Det är lätt att glömma bort vissa parametrar när man ska förstå sig på hur olja prissätts. Många tror att det sonika handlar om att fler nationer hux flux blivit giriga och börjat sälja olja i större mängd eller att efterfrågan faller. Detta är LÅNGT ifrån den verklighet som råder. Faktum är att just dollarkursen samt Olja är en central faktor för supermakterna och deras ekonomier. Efterfrågan på olja globalt växer sakteligen år för år så den parametern kan vi avskriva direkt som en avgörande orsak till prisfallet vi nu ser (läs mer här). Visst görs det andra bedömningar kring efterfrågan, DI skrev t.ex idag om att IEA gjorde en annan bedömning men detta är ju pyttesmå förändringar och kan rimligen inte ha den effekt som nu utspelar sig på oljepriset. Raset var redan ett faktum innan denna rapport släpptes (läs mer här).

En annan invändning som nu går att läsa (bland annat här) är att främst Saudi Arabien vill sopa bort all konkurrens och bevaka sina särintressen då USA börjat utvinna olja via sk. “fracking” och denna metod kräver ett högt oljepris. Förvisso så har denna teknik gjort, enligt bedömare att USA har potential att gå upp i världstoppen bland energiproducerande länder (läs mer här) men det finns fler aspekter som jag anser faller mer väl i ljuset av den världspolitiska kris som nu råder och om produktionskostnaderna är höga är vinsten mycket marginell.

Det många inte känner till är att Ryssland konkurrerar redan idag med USA om att vara världens näst största oljeproducent efter Saudiarabien (läs mer här). Då Ryssland inte konsumerar i närheten så mycket olja som USA är landet dessutom världens näst största oljeexportör (läs mer här). Faktum är att Rysslands ekonomi är starkt beroende av sin oljeexport. Det har gjort olika uträkningar i hur högt oljepris Ryssland behöver för att hålla sin ekonomi i balans genom åren, allt från 100 dollar/fat till 120 men en sak är säker (läs mer här), den stora förloraren när oljepriset sjunker är Ryssland just nu.

I DN gick det att läsa 2014-10-09:

“Särskilt drabbat är Ryssland, vars ekonomi är kraftigt beroende av det svarta guldet. En nedgång i oljepriset med 1 dollar per fat innebär ett inkomsttapp på 2,3 miljarder dollar i den ryska statskassan. Ryssland pressas dessutom av ekonomiska sanktioner från väst och producerar nu mer olja än sedan Sovjetunionens fall i ett försök att kompensera för de förlusterna.” (Läs hela artikeln här)

Samtidigt skriver tidningen “Business Insider” som rubrik den 13 oktober 2014 “Saudi Arabia’s Oil Price ‘Manipulation’ Could Sink The Russian Economy” (läs hela artikeln här).

Faktum är att länder som importerar olja är de stora vinnarna här och de som exporterar och är beroende av sin export för att hålla ekonomin flytande är de stora förlorarna. Så vilken nation kan man i dagsläget räkna till den stora vinnaren i detta världspolitiska schackspel?

Enligt mig är svaret KINA med stora bokstäver. Denna drake som idag gått om USA som världens största ekonomi slukar olja som aldrig förr (läs mer här). James D. Wolfensohn som var presidenten för världsbanken mellan 1995 – 2005 talar om hur Asien i allt större utsträckning kommer att dominera världsekonomin i framtiden och därmed förskjuts den ekonomiska makten mot denna region. Detta Youtube klipp är mycket sevärd.

 

Det måste bli betydligt värre innan det vänder till det bättre och oljan tillsammans med Dollarn har hamnat i centrum av ett globalt maktspel

För att enkelt sammanfatta läget så har vi ett handelskrig mellan USA + EU och Ryssland. Saudi Arabien är en allierad med USA sedan årtionden bak i tiden och agerar självklart efter deras intressen. På andra sidan har vi Ryssland som i allt snabbare takt pumpar upp olja, som dessutom nyligen gjort STORA oljefyndigheter (läs mer här) och som behöver sina oljeintäkter mer än någon annan supermakt för att hålla ekonomin i balans. På toppen av detta så dumpar nu Ryssland sina dollarreserver och betalar av 53 miljarder USD i statsskuld samtidigt som ett hemligt oljeavtal mellan Saudi Arabien och USA avsljöjas (läs mer här). Min slutsats är att oljepriset definitivt kommer att hållas på låga nivåer ett bra tag framöver.

Till vårt forum på Facebook!

  1. Vi ser fram emot att få tips om nya potentiella aktieraketer eller svara på eventuella frågor!