Share Button

Robothandel eller “high frequency trading” har funnits på placerares läppar under många år nu. En del menar att vissa aktier hamnar i händerna på sk. aktierobotar som via avancerade algoritmer handlar och köper utan att ta det verkliga värdet i beaktning vilket i sig påverkar en akties börsvärde på ett osunt sätt då den “mänskliga” marknaden inte tillåts sätta ett korrekt värde på det specifika bolaget. En del placerare är bombsäkra på sin sak medans andra avfärdar detta fenomen som en ren konspirationsteori. Så vem har då rätt och kan man idag lita på att olika börser inte manipuleras av dessa robotar?

Den Norska tungviktaren inom aktiehandel i Norge, Jan Haudemann-Andersen menar att dessa robotar slår hårt mot handeln i stort och att effekterna är allt annat än positiva. I tidningen Affärsvärlden kan man läsa följande. “Robotarna manipulerar marknaden. Det är mycket förödande. Robotarna bidrar till att göra Oslobörsen till en klart mycket sämre handelsplats, säger miljardären Jan Haudemann-Andersen.” (Läs hela artikeln här)

Nu höjs det allt fler röster som menar att det helt enkelt inte längre går att nonchalera  att robotar manipulerar aktiemarknaden. Så vad finns det för belägg för ett sådant påstående kan man fråga sig? Redan 2011 rapporterade tidningen Affärsvälden att det granskande programmet “Kalla fakta” lät göra en granskning av aktiehandeln på Stockholmsbörsen. Under en månads tid analyserades ordrar samt avslut och resultaten var häpnadsväckande. 60 procent av alla ordrar på Stockholmsbörsen under granskningsperioden drogs tillbaka inom en sekund. Slutsats från detta tror jag att var och en kan dra själva. (Läs hela artikeln här)

Självklart finns det förespråkare för just robothandel eller sk. “high frequency trading”. En av huvudargumenten är att volatiliteten hos aktier skulle bli mindre om man slår ut handeln på exempelvis en dag och har robotar inne i aktien som handlar. Detta är i princip raka motsatsen mot vad andra aktiehandlare menar är effekten av att robotar tar över handeln i en aktie men jag antar att man kan programmera dessa lite olika och det helt enkelt beror på vilka robotar som dyker upp och handlar. Detta är dock bara en högst personlig reflektion men här kan ni läsa mer om detta argument. (High Frequency Trading Explained Simply)

I staterna har man i vart fall tagit denna teknik till helt andra nivåer. Där kämpar företag idag för att kunna lägga sina servrar så nära Nasdaq börsen som möjligt för att få det försprång dessa millisekunder förser dem med när robotarna öser på med sina handelsalgoritmer. CBS 60 minutes gjorde ett intressant reportage som jag starkt rekommenderar att man ser för att få ett helhetsintryck av hur robothandel påverkar handeln i aktier.

  1. Vi ser fram emot att få tips om nya potentiella aktieraketer eller svara på eventuella frågor!